MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (6): FJODOR DOSTOJEWSKI | DE IDIOOT

De magistrale roman De Idioot uit 1869, daar heb ik wat mee. Heel veel mee! Ben ik immers niet in De Volkskrant omschreven als een ‘paranoide gek’ en als de ‘koning van het gekkenhuis’? En heeft de meest gezaghebbende autoriteit op het gebied van de misdaad en de misdaadjournalistiek, de met Emmy Award en tal van andere prijzen en eervolle vermeldingen gelauwerde Peter R. De Vries niet voor de publieke omroep ten overstaan van het Nederlandse volk verklaard, dat ik ‘in een dwangbuis moet worden afgevoerd naar een TBS kliniek’? Zijn er niet al jaren tientallen staatstrollen actief op sociale media om mij met duizenden postings – vaak inclusief hilarische en uiterst creatieve illustraties – keer op neer neer te zetten als gestoord, krankjorum, gek, debiel, zwakzinnig en… inderdaad… een idioot? Alle reden dus te rade te gaan bij ome Fjodor om te kijken, wat hij over deze materie te vertellen heeft! En dat is nogal wat. Fasten your seatbelts!
Om maar direct met de deur in huis te vallen: na bestudering van De Idioot weet ik helemaal zeker, wat ik natuurlijk deep down altijd al geweten heb…, dat niet ik een idioot ben, maar alle mensen, die mij via die kwalificatie in diskrediet proberen te brengen! Het boek, dat door Dostojewski de ‘meest ambitieuze onderneming uit zijn carrière’ is genoemd en een boek ‘zo moeilijk om te schrijven, dat het eigenlijk niet geschreven kan worden’, gaat over… een goed, oprecht en eerlijk mens, dat louter en alleen het beste met de wereld voorheeft. Prins Ljew Mysjkin keert als een onbedorven, pure en goud eerlijke jongeling (26) terug naar zijn vaderland Rusland na een langdurig verblijf in een Zwitsers sanatorium. Hij kent er niemand en weet niets over gekonkel, roddels, vetes en politiek maatschappelijke verwikkelingen binnen de Russische aristocratie. In het boek maakt Dostojewski er een studie van, hoe zo iemand functioneert in de ‘gewone wereld’ van list, leugen en bedrog. Dit staat er op Wikipedia: hij is iemand, die iedereen lief heeft, een filosoof, een kindervriend en zelf nog een kind. Ook om deze redenen wordt hij een ‘idioot’ genoemd. Dostojewski wil hiermee laten zien, dat Mysjkin, die in zijn kinderlijkheid, een puur en onschuldig christendom nastreeft, en daarmee in de ogen van anderen een idioot is, terwijl hij eigenlijk de enige is, die het leven en de mens naar zijn waarde weet te schatten.
De vrouwen zijn gefascineerd door de figuur van Mysjkin en ze worden vrijwel allemaal verliefd op hem. Maar zijn eerlijkheid, naïviteit en onervarenheid leidt tot tragedie, chaos en uiteindelijk zelfs tot moord op zijn bruid door een rivaal. Steeds weer weet zijn omgeving niet, of Mysjkin nou geniaal en goud eerlijk is of krankzinnig. De Engelse Wikipedia: ‘goodness and open hearted simplicity lead many of the more worldly characters he encounters to mistakenly assume, that he lacks intelligence and insight. Zijn bruid, de bloedmooie Natasja Philippovna, stort zich uit angst voor de ‘pure goedheid’ van Mysjkin op de dag van hun huwelijk in de armen van de ‘gewone, slechte en verdorven’ Rogozhin, die haar reeds eerder mishandelde. Als Mysjkin verhaal gaat halen bij zijn bruid en de man, die haar ontvoerde op zijn huwelijksdag, blijkt dat deze haar heeft vermoord. Mysjkin wordt krankzinnig en keert terug naar zijn sanatorium in Zwitserland.
Wie gewoon eerlijk, oprecht en ongecompliceerd in het leven staat, kan wellicht tot volle wisdom komen in een dorp op het platteland of in bepaalde ideologische gemeenschappen, maar niet in de wilde wereld van het geld en de ‘elite’. Met name in de journalistiek is het absoluut niet de bedoeling eerlijk en eendimensionaal te gaan voor de waarheid en de feiten. Als je dat doet, ben je voor je er erg in hebt een vluchteling op een eiland en wordt je van Nederland gescheiden door twee zeeën. Mensen worden volslagen paranoia als ze met de waarheid worden geconfronteerd en rennen naar de politie om aangifte te doen van ‘smaadschrift’. Zogeheten ‘staatstrollen’ beginnen je met een waas voor hun ogen en schuim op de lippen 24/7 uit te kafferen op internet, onderzoeken alle aspecten van je persoonlijk leven, stalken zelfs vriendinnen en opdrachtgevers. Zelfs in kranten van ‘naam en faam’ wordt je weggezet als… een idioot.

MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (5): JAMES JOYCE | A PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG MAN
MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (7): IVAN TURGENEV | VADERS EN ZONEN