MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (83): PAOLO COELHO | 11 MINUTEN

Dit hoofdstuk gaat over seks. Dat is een van de belangrijkste elementen des levens en mag dus niet ontbreken in deze serie. 11 Minuten van Paolo Coelho is wat mij betreft niet alleen het meest originele, maar ook het meest diepzinnige boek over dit onderwerp. De titel verwijst naar de duur van een gemiddeld ideale ‘sexual encounter,’ van eerste aanraking tot beëindiging, na orgasmes van man en of vrouw. Hoofdpersoon is Maria, een Braziliaanse, die – nadat haar eerste ervaringen met de liefde haar hart hebben gebroken – op zoek naar geluk en een nieuw leven terechtkomt in Genève in Zwitserland. Daar belandt ze in de prostitutie als hoertje voor de elite. Als ze verliefd wordt op Ralf, een schilder, die helemaal buiten de wereld staat van haar (vaak behoorlijk perverse) champagne en kaviaar klantenkring en wordt geconfronteerd met ‘echt contact‘ van ‘ziel tot ziel‘ stort haar hele leventje in en besluit ze zowel Genève als de schilder te verlaten. Maar alvorens dat in de praktijk te brengen brengt ze met de schilder een ‘heilige nacht‘ door, waarin in de 11 cruciale minuten het geheim wordt onthuld van de ‘sacrale seks,’ waarin de vleselijke lusten zijn vermengd met echte liefde en je bereid bent ‘je ziel te offeren aan je partner‘.

Cruciaal is natuurlijk, dat het boek het ‘vrouwelijke‘ verhaal over seks verteld. Dat is natuurlijk heel anders dan het mannelijke. Maar het boek is wel weer geschreven door een man, hetgeen het meesterschap van Coelho eens te meer onderstreept en je uiteindelijk laat afvragen, of de elementaire, cruciale, vragen en problematiek rond dit heikele onderwerp echt wel zo anders zijn voor beide geslachten. Een andere belangrijke overweging bij het schrijven van dit hoofdstuk is, dat ik niet mijn diepste geheimen en fantasieën wil prijsgeven. Niet omdat die sensationeel of scabreus zouden zijn, maar uit principe. Het is altijd mijn uitgangspunt geweest dit soort dingen bij mezelf te houden, ook als partners er expliciet naar vragen. De kracht en de functie van seksuele fantasieën wordt ondermijnd als je ze gaat prijsgeven. Laat ik het zo zeggen: seks bestaat uit twee helften, fantasieën en werkelijkheid. Het eerste moet je geheim houden, het tweede delen. De kunst is om beiden met elkaar in balans te brengen. Maria ziet dit ook zo, want ze geeft er in haar specifieke situatie de voorkeur aan te leven met de herinneringen en fantasieën over Ralf – die ze vervolgens kan gebruiken in haar seksuele leven zonder hem – dan met Ralf zelf. Fantasieën en werkelijkheid onderhouden een soort ‘symbiotische relatie’: je gebruikt je fantasieën in je werkelijke seksleven, maar je gebruikt je seksleven ook weer om nieuwe fantasieën te creëren, die je vervolgens weer gebruikt op andere momenten, and so on, and on…

Of ‘het‘ bij mij ook 11 minuten duurt heb ik nooit gecontroleerd. Dat doe je natuurlijk niet. Ik maak er wel grappen over met mijn vriendin, die ook uit Brazilië komt en bekend is met het werk van Coelho. Een van de ‘leitmotieven’ in mijn seksuele leven is, dat ik nooit goed heb kunnen omgaan met vrouwen, die zich aanboden. Ik heb dat teruggevoerd op zo’n gebrek aan zelfvertrouwen, dat ik ervan uit ging, dat er met al deze vrouwen wel iets enorm mis MOEST zijn, OMDAT ze hun zinnen op mij hadden gezet. Dit is deels te verklaren vanuit de traumatische relatie met mijn moeder, waarover ik heb geschreven in deel 13 van deze serie (http://robscholtemuseum.nl/micha-kat-lees-mee-met-vluchteling-micha-kat-13-ischa-meijer-brief-aan-mijn-moeder/). Iets anders, dat me enorm parten heeft gespeeld, is plichtsbesef en schuldgevoel. Een cruciaal moment was toen zich op het moment, dat mijn relatie met Jacobiene in een diepe crisis zat (deel 25, http://robscholtemuseum.nl/micha-kat-lees-mee-met-vluchteling-micha-kat-25-paulo-coelho-de-zahir/), mijn grote liefde uit mijn studententijd opeens weer opdook. Ik was stapelgek op haar, maar na het doorbrengen van een enkele nacht (11 minuten?) ‘moest’ ik de gifbeker met Jacobiene tot tot de laatste druppel leegdrinken. Wellicht wijdt ik nog een apart hoofdstuk aan deze ‘studentenliefde,’ want vier jaar geleden kwam ze mijn leven opnieuw binnenwandelen. Het keel dicht snoerende schuldgevoel na vreemdgaan: dat behoort wel tot de meest duistere momenten in mijn leven. Een mede student van mij in Amsterdam pleegde zelfmoord, nadat hij was vreemdgegaan. Goed, hij stond wel op het punt te gaan trouwen en zijn vriendin was zwanger, maar toch… het blijft fascinerend, dat iemand zelfmoord kan plegen, OMDAT hij iets heeft gedaan, dat in de kern tot de leuke en mooiste dingen des levens behoort: het bed in duiken met een lekker wijf!

Waar het hier natuurlijk om gaat is het conflict (of contrast) tussen de vleselijke lusten de ‘sacrale seks,’ zoals hierboven genoemd, met ‘echte liefde‘. Het is niet mogelijk louter en alleen te leven met het eerste (homo homini lupus, sed homo non est lupus, in vertaling: de mens (is) voor de mens een wolf, maar de mens is geen wolf), maar ook niet met alleen dat ‘edele’ en ‘hogere’. Dat laatste is op onsterfelijke wijze ooit verwoord door Godfried Bomans: het hogere bij gebrek aan het lagere. Voor Maria was een gelukkig leven als elite hoer in Genève niet mogelijk, maar ze wist, dat ze ook niet tot totale vervulling kon komen aan de zijde van haar geliefde schilder. Dit heeft ook weer alles te maken met het contrast tussen fantasie en werkelijkheid.

Een andere vraag – die natuurlijk wel weer sterk aan dit alles is gerelateerd – is in hoeverre je kan, moet en wil ‘genieten‘ van seks. Deze problematiek is onsterfelijk gemaakt in een act van Koot en Bie, waarin een man op de cruciale momenten in bed steeds wordt geplaagd door een van de volgende gedachten: ‘ik moet de vakantiefoto’s nog inplakken‘ en ‘ik moet de formulieren van de Belastingdienst nog invullen‘. Vroeger deed ik dat wel eens als act: opeens verstijven tijdens het vrijen. Dan vroeg mijn partner: ‘wat is er?’ Ik riep dan: ‘de Belastingdienst! De formulieren! Ik moet alles nog invullen!‘. De kern hier is, dat ik heel erg moest leren ‘los te komen’ van de focus op mijn eigen geslacht en orgasme, en van wat ik noemde ‘het examen’ – dat je elke keer, dat je seks had, zeker voor de eerste keer met een vrouw, zag als een ‘examen,’ waar je voor kon ‘slagen‘ of ‘zakken‘. In contrast met de twijfels en onzekerheden, die hierboven zijn beschreven, heb ik met de ‘technische kant‘ van seks nooit enig probleem gehad.

Laat ik dit stuk afsluiten met een beschrijving van mijn ‘eerste keer‘. Dat was in 1982 na een avond en nacht in Dansen Bij Jansen, de ‘studentendisco‘ in Amsterdam. Het was een mooie blonde meid, die ik kende van het studentencorps. We stonden te zoenen tegen een deur, toen die opeens open klapte en we beiden op straat belandden in de stromende regen. Tijdens het zoenen greep ze me direct bij de ballen – daarvan was ik enorm onder de indruk. Onder deze omstandigheden had ik er geen moeite mee, dat ze zich ‘aanbood,’ want het was een halve verkrachting. We zijn toen naar mijn kamer gegaan op de Oudezijds Achterburgwal. Ik moet erbij zeggen, dat ik deze meid al een tijdje in de smiezen had, want toen ze kort daarvoor ons studentenhuis bezocht lag ze de hele tijd op de kamer van een van mijn huisgenoten met haar benen wijd open, wat me toen behoorlijk opwond. Daarna ben ik met haar nog een keer naar Zandvoort gegaan, maar raakte toen zo verbrand, dat er van seks geen sprake kon zijn. Ik weet nog wel, dat ze plakjes komkommer op mijn armen en benen legde. Het was geen klik tussen ons. Ze heeft verder in mijn fantasieën ook geen enkele rol meer gespeeld.

blackpearlangelyul – 11 Minutes by Paulo Coelho

Gepubliceerd op 27 nov. 2012

A visual presentation preview of Paulo Coelho’s novel “11 Minutes“.

MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (82): MICHA KAT E.A. | DE DEMMINK DOOFPOT
MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (84): ROBERT HUGHES | THE FATAL SHORE: THE EPIC OF AUSTRALIA’S FOUNDING