MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (61): JUNG CHANG | WILDE ZWANEN, DRIE DOCHTERS VAN CHINA

In 1997 en 1999 maakte ik samen met Annemarie lange journalistieke reizen door China. We schreven tientallen verhalen, onder meer voor Het Beste en NRC Handelsblad. Ik vind nog verhalen terug over het ‘parel-eiland Hainan’ (https://www.nrc.nl/nieuws/1997/02/20/hainan-wordt-verkocht-als-parel-eiland-de-koestering-7343264-a1250882), over een reservaat voor Panda beren in de bergen van midden China onder de kop ‘Een lease-Panda’ (https://www.nrc.nl/nieuws/1999/09/18/een-lease-panda-7462877-a922855) en over het eerste Nederlandse advocatenkantoor, dat een vestiging opende in China. Natuurlijk was China in die tijd al hard op weg een moderne industriële superstaat te worden, maar er was ook nog het oude, traditionele China. Zo belandden we tijdens een trekking door de bergen van Yunnan in een dorp, waar de kinderen duidelijk nog nooit een blanke hadden gezien. Dat is een ongelofelijke ervaring: kinderen, die gillend van angst wegrennen als je naderbij komt! In steden als Beijing en Sjanghai had je nog vrij grote ‘oude wijken’ met van die gammele huizen zonder etages – nu zijn die vrijwel allemaal gesloopt om plaats te maken voor hoge woontorens, die bijna allemaal leeg staan. In Xinjiang, het islamitische westen, kon je nog vrij en zonder gevaar rondreizen, al klaagden moslims in Kashgar er al wel over dat hun moskeën werden gesloopt en hun cultuur onderdrukt – nu is het er levensgevaarlijk en staat het gebied vol met ‘heropvoedingskampen’. In Dali, ook in Yunnan, huurden we fietsen om langs het meer daar te toeren, maar die fietsen werden gestolen. Dat werd een hele juridische toestand en we belandden in het ‘kantoortje’ van een locatie ‘chef’ – met wie communicatie natuurlijk niet mogelijk was. Hoe dit is afgelopen weet ik niet meer, maar wat ik wel weet is, dat in China nu een systeem is geïntroduceerd van ‘social credit scores,’ waarin elke beweging, elke actie en elke uiting van iemand wordt geregistreerd via het 5G internet grid en wordt ‘beoordeeld,’ waarna je een ‘score’ krijgt – als die te laag is, mag je niet meer reizen, huren of kopen. Wat dan weer wel hetzelfde is gebleven is de grens tussen Hong Kong en China, zulks ondanks het feit, dat de stad in 1997 (vlak na onze reis) door China werd overgenomen van het UK. Zelfs de Hong Kong valuta bleef in stand! We zijn deze grens talloze malen overgestoken om neer te strijken in Senzhen – toen nog in volle ontwikkeling, maar nu na Beijing en Sjanghai het derde economische centrum van China (of het vierde als je Hong Kong meetelt, maar dat hoort er dus nog steeds niet echt bij).

De veranderingen in China zijn de laatste 22 jaar zo extreem, dat het land wat mij betreft elke aantrekkingskracht heeft verloren. Dat ik hierin niet alleen sta, blijkt uit de video’s van serpentza, waaruit onder meer blijkt, dat steeds meer expats China verlaten, omdat het leven er niet meer te dragen is – het klimaat wordt steeds vijandiger tegen niet Chinezen en van het sprankelende culinaire en culturele walhalla van destijds is bijna niets meer over. De geest van Mao en de Culturele Revolutie waart weer rond, toen knokploegen van opgehitste jongeren en studenten ‘afrekenden’ met een ieder, die niet voldeed aan de ‘partijnorm’ van destijds. Alarmerend genoeg zien we precies dezelfde ontwikkeling in de westerse wereld, met name in de VS, waar mensen met een Trump petje op het risico lopen te worden gemolesteerd. Blijkbaar hebben we hier niet te maken met een Chinese, maar met een mondiale ontwikkeling waarin de Antifa hordes van nu 100% kopieën zijn van de Rode Gardes van Mao.

In het boek Wilde Zwanen uit 1992, dat ik las tijdens mijn eerste reis door China, wordt deze culturele revolutie uitgebreid beschreven. Nadat de auteur eerst de verhalen heeft verteld van haar grootmoeder (een concubine van een generaal met afgebonden voetjes) en haar moeder, beschrijft ze hoe ze zelf aanvankelijk met enthousiasme meedoet met de Rode Garde, maar al snel vervult raakt met weerzin voor het geweld, dat ze gebruiken. Deze Gardes dwongen mensen onder andere met geweld tot ‘bekentenissen’ van hun ‘zonden’ in de vorm van ‘bourgeois gedrag en gedachtes’. Ik moest hier sterk aan denken toen ik gisteren het optreden zag van de voormalige private lawyer van Donald Trump, Michael Cohen, voor een commissie van linkse hyena’s uit het Amerikaanse congres. Huilend bekende Cohen, dat hij ‘eerst was gevallen’ voor de ‘leugens’ van Trump, maar nu ‘boete wilde doen’ voor deze ‘zonde’. Net als de ‘foute’ mensen van destijds in China verdwijnt ook deze Cohen voor jaren achter de tralies. Ik ben niet de enige, die hier huiveringwekkende parallellen ziet. Kan het in dit licht toeval zijn, dat topmensen van de Democratische Partij, zoals Hillary Clinton en Dianne Feinstein recent zijn ontmaskerd als operatives van het communistische China?

In Sjanghai gingen we aan het eind van de dag vaak borrelen in een trendy bar aan de Bund, ‘M on the Bund’. Daar kwamen veel expats en ook veel Nederlanders. De lokale manager van Ahold vertelde aan de bar, dat ze de handdoek gingen gooien, omdat de Chinezen complete supermarkten na bouwden inclusief logo’s, routing en producten – amper een jaar nadat ze hun eerste pilot store openden onder de naam Tops. Dat mocht natuurlijk niet naar buiten worden gebracht. Ook was er de director van Rodamco in Hong Kong, die ons vertelde, dat de wolkenkrabbers in China zo slecht van kwaliteit zijn, dat je een sleutel zo in een muur kon prikken – en hij voegde de daad bij het woord. In essentie is uiteindelijk alles in China fake en bedrog. Althans in onze ogen. De culturele kloof is niet te overbruggen.

Bij onze eerste reis hadden we een vlucht terug geboekt vanuit Hanoi in Vietnam. We moesten dus de grens over. Maar toen we daar aankwamen, werden we niet doorgelaten. Paniek, want we moesten ons vliegtuig halen! We werden in een kantoortje gezet van een Vietnamese militair – ik herinner me de rode vlaggen en de buste van Ho Chi Minh nog als de dag van gisteren. Wat was er aan de hand? Het bleek, dat we bij de ‘verkeerde’ grenspost waren. Van de vier grensovergangen tussen China en Vietnam was er slechts een open voor buitenlanders. Om naar die ‘goede’ grensovergang te reizen was geen optie, want zou zeker drie dagen duren. We kregen geen poot aan de grond, ook niet toen Annemarie enkele parelkettingen tevoorschijn bracht van het ‘parel-eiland’ Hainan. We zaten daar uren in dat kantoortje en haalden alles uit de kast: smeken, schreeuwen, lachen… We werden steeds wanhopiger en de klok tikte door. We liepen naar buiten en zagen een paar honderd meter verderop de taxi’s staan. Ik riep tegen Annemarie: ‘sprinten’! We renden met onze rugzakken dwars door de grens naar een taxi, erop gokkend, dat de zwaar bewapende grenswachten niet zouden gaan schieten. We gooiden onze luggage in de boot en riepen: airport! No bullets. Gegokt en gewonnen. Maar de stress was nog niet afgelopen, want die taxi bleek niet sneller te kunnen dan 40 km/u! Op het vliegveld rolden we het kantoor van Air France binnen om te vragen, of het vliegtuig nog even kon wachten. Een geweldige Fransman ving ons op en stelde ons gerust. Maar toen opnieuw gillende en gierende stress: waar was de tas met al onze reportages en al ons materiaal ter waarde van 9000 gulden aan opdrachten? Hadden we die in alle stress in de taxi laten liggen? Nee, alles was meegekomen! In die jaren kreeg je op vluchten van Air France nog gratis champagne aan boord. Ook dat is inmiddels veranderd.

serpentza – China’s Golden Age is OVER!

Gepubliceerd op 19 nov. 2018

I have seen the best of China’s upliftment, but it’s coming to an end…

The future plans for adventure on ADVChina:
https://youtu.be/NiRIN3Hyd_w
Laowhy86’s video about not wanting to have a kid in China:
https://youtu.be/dBgZ_xNXViw

For Motorcycle adventures around the world, and a talk-show on two wheels go to ADVChina every Monday 1pm EST
https://www.youtube.com/advchina

For a realistic perspective on China and world travel from an American father and a Chinese mother with two half-Chinese daughters go to Laowhy86 every Wednesday 1pm EST
https://www.youtube.com/laowhy86

For a no-nonsense on the street look at Chinese culture and beyond from China’s original YouTuber, join SerpentZA on Friday at 1pm EST
https://www.youtube.com/serpentza

If you missed Conquering Northern China: https://vimeo.com/ondemand/conqueringnorthernchina
DISCOUNT CODE: RIDEWITHUS1

Support Sasha and I on Patreon: http://www.patreon.com/serpentza
Join me on Facebook: http://www.facebook.com/winstoninchina
Twitter: @serpentza
Instagram: serpent_za

Reacties:
https://youtu.be/9J35AxY1pLE

PDF:
Micha Kat – ‘China is superhot’, Advocatenblad Nr. 9, 23 juni 2006

MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (60): HARRY MULISH | DE AANSLAG
MICHA KAT – LEES MEE MET VLUCHTELING MICHA KAT (62): GÜNTER GRASS | DIE BLECHTROMMEL + ROGIER BOON & ANNIE M.G. SCHMIDT | WIM IS WEG